Google Website Translator

vrijdag 18 oktober 2013

Schade aan de steigers

Het gebeurde in het verleden nog wel eens dat de steigers van de Nieuwe Matex in Vlaardingen werden aangevaren door zeeschepen. Door navigatie fouten en "black out" dat houdt in dat de machines stilvallen en dat het schip stuurloos is. We beginnen in 1961 dader onbekend.

Ooops foutje!

Repareren maar.

Dit is de schade veroorzaakt door de Maribel.

Met op de achtergrond de dader.

De ravage is groot.

De schade aan de Maribel valt wel mee.

De schade die de Ivan Papanin in 1999 veroorzaakte was nog iets groter, die voer tegen ligplaats 628 met als gevolg dat het hele bovendek van het steiger tussen 629 en 633O terecht kwam. 

Krantenknipsel uit Nieuwsblad Transport

ROTTERDAM (NT) – Het Russische vrachtschip ’Ivan Papanin’ van Murmansk Shipping Company is gistermorgen met grote snelheid tegen een steiger van de Van Ommeren Tank Terminal in Vlaardingen aangevaren. De steiger is zwaar beschadigd en voorlopig buiten gebruik gesteld. Schade: tien tot vijftien miljoen gulden.
Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. Over de oorzaak van de aanvaring was gisteren nog niets bekend. 

Volgens directeur corporate communications J. Eikenaar van Van Ommeren zijn verzekeringsdeskundigen inmiddels volop bezig om uit te zoeken wie voor de kosten van de schade opdraait. ,,Die partijen zullen wij uiteraard alle zo snel mogelijk aansprakelijk stellen’’, aldus Eikenaar.

Tweede steiger
Hij onderstreept dat de werkzaamheden van Van Ommeren op de tankterminal Vlaardingen gewoon doorgang kunnen vinden. Het bedrijf heeft daar de beschikking over nog twee andere steigers. De terminal aan de Wilhelminakade is vooral bedoeld voor parceltankers die eetbare plantaardige oliën aanvoeren. De Ivan Papanin is op eigen kracht doorgevaren naar zijn bestemming, Metaal Transport aan de Waalhaven. Het schip, geladen met metalen, was afkomstig van de Russische haven van Dudinka.
Ook bij Cornelder’s Scheepvaart Maatschappij, die Murmanks vertegenwoordigt, was gisteren nog onbekend wat de oorzaak is van het ongeluk. ,,Dat wordt nog onderzocht’’’, meldt E.A. Verloop van de afdeling Rusland van Cornelder’s. De steiger van Van Ommeren liep door de botsing tien tot vijftien miljoen gulden schade op.


Bron © Nieuwsblad Transport.


En dit is de dader.


foto © Marine Traffic Aart van Bezooijen

1 opmerking:

  1. Kan je nagaan hoeveel schade een boot kan aanrichten in de haven of ergens anders. Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe de
    havenkranen de boten inladen. Het lijkt me echt gaaf om dat is van bovenaf te zien.

    BeantwoordenVerwijderen